Terugblik Open Dag 

1.266 belangstellenden bezoeken de Prins Willem Alexander Kazerne

Binnenkort begint op het terrein van de voormalige Prins Willem Alexander Kazerne de nieuwbouw van 222 woningen. Het terrein ondergaat een totale metamorfose en wordt een karaktervolle wijk met een groen hart. De atoombunker die deel uitmaakte van de kazerne blijft gelukkig behouden, maar krijgt een nieuwe functie. Aan de vooravond van de nieuwbouw werd de bunker opengesteld voor belangstellenden. En dat bleken er heel wat! Verdeeld over 1 en 15 juni kwamen maar liefst 1.266 mensen een kijkje nemen in dit overblijfsel van de Koude Oorlog. De rij reikte soms tot buiten om de hoek.

Bestand tegen nucleaire, biologische en chemische aanvallen
Begeleid door 20 vrijwilligers (waarvoor dank!) kregen de belangstellenden een rondleiding van Gouwenaar en bunkerdeskundige Raphaël Smid. Tot in detail kon hij vertellen hoe deze bunker diende  als onderkomen voor de Nationaal Territoriaal Bevelhebber, later het Nationaal Territoriaal Commando (NTC). Gebouwd tussen 1966 en 1968 was de bunker bedoeld om het Nederlandse grondgebied te  beschermen en de Nederlandse militairen te bevoorraden die in NAVO-verband in Duitsland gelegerd waren. Het was geen schuilkelder, maar een oerdegelijk commandocentrum, bestand tegen nucleaire, biologische en chemische aanvallen.

Tijdcapsule
De 1.266 bezoekers vergaapten zich aan de eindeloze gangenstelsels en 144 ruimtes vol militaire  overblijfselen. Regelmatig waanden zij zich in een tijdcapsule, die hen tientallen jaren terugbracht in de tijd. Een spannende tijd, die gelukkig nooit aanleiding heeft gegeven om de bunker werkelijk te gebruiken. Met de geplande nieuwbouw krijgt het imposante bouwwerk een nieuwe dubbelfunctie als museum en voor praktische voorzieningen binnen de nieuwe woonwijk.

De Kazerne Gouda maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.